Ви шукаєте найбільш ефективний спосіб очищення заіржавілих гайок? У нас є те, що вам потрібно.

Будь то ваша машина, велосипед або що-небудь з металу, навіть ваші садові меблі, іржа може дуже зіпсувати їх зовнішній вигляд і структуру. Якщо це якесь обладнання, це може вплинути на його роботу. Те ж саме з гайками і болтами вашого автомобіля. Гайки та болти – важливий компонент будь-якого обладнання. Вони утримують важкі частини обладнання разом для забезпечення належного функціонування.

Є кілька способів позбутися іржі і плям від іржі.

  1. Використовуйте оцет

Оцет містить лимонну і оцтову кислоти, які відмінно видаляють іржу. Вони більш корисні для невеликих деталей, які можна намочити. Це робить оцет ідеальним засобом для очищення заіржавілих гайок. Все, що вам потрібно зробити, це зняти їх, налити оцет в чашку і замочити їх. Залиште їх там трохи більше ніж на добу. По закінченню цього часу вийміть їх, потріть щіткою, і ви побачите, що іржа зійшла. Коли закінчите, промийте їх водою, щоб змити залишки. Тепер ваші гвинти повинні бути блискучими, а іржа повинна зникнути.

У більш складних ситуаціях може залишитися трохи іржі. Ви можете повторити цей процес, і тепер вона напевно зникне.

  1. Спробуйте лимон для очищення заіржавілих гайок

Якщо ви хочете очистити гайки, майте на увазі, що іржаві компоненти зазвичай заклинюють і їх важко очистити, в таких випадках ви можете використовувати мастило, щоб їх роз’єднати. Якщо це не спрацює, є й інші хитрощі, які допоможуть вам від них позбутися.

Візьміть два інгредієнти – лимон або лайм і трохи солі. Для очищення заіржавілих гайок, нанесіть сіль на іржу. Після того, як гайка буде добре покрита, налийте трохи соку лимона або лайма на сіль. Видавіть якомога більше соку, а потім залиште його там, щоб він працював.

Через дві-три години зітріть пасту. Ви можете використовувати сталеву мочалку або просту мочалку, але будьте обережні, щоб не пошкодити метал. Крім того, щоб очистити гайку, ви можете змочити її в розчині лимонного соку і солі. Це  зменшить зусилля очищування частин і зведе до мінімуму ризик деформації металу.

  1. Задумалися про харчову соду?

Якщо ви не хочете використовувати оцет або суміш лимонної солі для очищення заіржавілих гайок, ви можете використати харчову соду. Все, що вам потрібно зробити, це зробити пасту з води і харчової соди в мисці і переконатися, що вона не дуже густа і не дуже рідка. Нанесіть пасту на заіржавілу гайку і залиште на кілька годин. Зітріть пасту зубною щіткою. Це також видалить іржу разом з пастою.

Поки ви перебуваєте в ванній, ви також можете спробувати використати мило – те, яке знаходиться в мильниці на краю ванни. Також вам знадобиться картопля. Розріжте картоплю навпіл і натріть милом її внутрішню частину. Покладіть покриту милом картоплю на іржу на пару годин, потім змийте.

  1. Використовуйте силу електрики

Електроліз дивним чином видаляє іржу з різних матеріалів і може використовуватися для очищення заіржавілих гайок. Вам знадобиться наступне.

  • Автомобільний зарядний пристрій
  • Ємність з водою
  • Жертовний шматок металу, що містить залізо
  • Пральна сода (НЕ харчова сода)

Вимкніть зарядний пристрій, занурте обидва металевих шматка в воду. Підключіть позитивну клему зарядного пристрою до жертовного металу, а негативну клему до шматка металу, з якого в нашому випадку потрібно видалити іржу з гайок.

Підключіть зарядний пристрій, увімкніть його та залиште на годину. Ви побачите, як електроліз робить свою роботу, а гайки втрачають іржу.

  1. Використовуйте WD-40

Якщо описані вище методи вимагають занадто багато часу для очищення заіржавілих гайок, то чому б не спробувати універсальний спрей WD-40. З його допомогою все, що вам потрібно зробити, це нанести невелику кількість спрею на іржаві гайки і залишити їх на кілька секунд (не хвилин, не годин, не днів). Через деякий час за допомогою зубної щітки зітріть іржу і очистіть гайки.

Як позбутися плям від іржі

Іржа не тільки впливає на метал і його форму, але і може залишати плями на одязі або інших матеріалах при зіткненні з ними.

Якщо на вашому одязі залишилися плями від іржі, то можна спробувати використати трохи лимонного соку. Протріть уражену ділянку лимонним соком, але будьте обережні, щоб пляма не розтеклася. Як тільки пляма розшарується, промийте тканину одягу проточною водою, щоб видалити лимонний сік, а потім виперіть її як зазвичай.

Якщо пляма стійка або тканина товста, ви можете додати трохи солі і лимонного соку, а потім протерти пляму.

Якщо пляма потрапила не на тканину, а, наприклад, на стіну, ви можете промити її водою і за допомогою щітки розм’якшити. А потім знову промийте, коли закінчите. Ви також можете використовувати деякі засоби для видалення плям, наявні в продажу.