Безпечне використання в поєднанні з задоволенням від занять спортом – ось два правила для тих, хто збирається правильно доглядати за лижами. Частота цього обслуговування варіюється в залежності від того, як часто ви використовуєте свої лижі, і від типу схилів, на яких ви зазвичай катаєтеся, але теоретично це слід робити перед кожним тренуванням. Принаймні, це слід робити перед початком сезону і кожні три-чотири використання, але якщо ви катаєтеся поза трасами, постійне обслуговування дуже важливо. Елементи, які вимагають постійного обслуговування:

  • Основа: навіть на добре доглянутих схилах основа має тенденцію дряпатися під час спуску. Маленькі камені або інші предмети можуть викликати подряпини різної глибини. Цілісність ковзної поверхні необхідно відновити якомога точніше.
  • Нанесення воску: віск необхідний для плавного ковзання лиж по снігу. Залежно від типу снігу, по якому ви збираєтеся кататися, існують різні типи воску.
  • Краї: мета догляду за крайками – полегшити зміни напрямку під час спуску. Якщо у вас немає конкретного досвіду, краще довірити цю роботу фахівцям.
  • Кріплення: після того, як вони були належним чином відрегульовані, їх повинні змінювати тільки фахівці.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Палички-свічки для ремонту лиж для відновлення бази

Жорстка гумка для фіксації стопора лиж

Щітка з латунної щетини

Запальничка

Жорсткий скребок

Щітка з кінського волоса

Лижний віск

Вощена праска

Алмазний напилок для кромок

Багатофункціональний продукт WD-40

Серветка з мікрофібри

Викрутка

КРОК 1: ВІДНОВЛЕННЯ БАЗИ

vérifier état carres skis

Спеціальні синтетичні ремонтні палички або «свічки», розроблені спеціально, щоб доглядати за лижами, використовуються для відновлення ідеальної безперервності і гладкості поверхні основи. Після того, як лижа буде розміщена на спеціальних опорах і закріплена на верстаті, а лижні стопори закріплені в горизонтальному положенні за допомогою міцної гумки (щоб вони не заважали роботі), лижа спочатку очищається за допомогою тонкої щітки з латунною щетиною для видалення затверділого бруду і підготовки основи до наступної операції. Потім виявляються нерівності, які необхідно заповнити та згладити, використовуючи спеціальну ремонтну паличку. Цю паличку нагріваємо на полум’ї запальнички.

Матеріал горить безперервно, і в міру того, як стрижень повільно переміщається по нерівностях, на них падають краплі розплавленого матеріалу. Коли розплавлений матеріал охолоне і затвердіє, за основою пропускають жорсткий пластиковий скребок, щоб видалити надлишки матеріалу. Операцію можна повторити. Остаточне очищення щіткою з кінського волоса видаляє стружку з основи.

КРОК 2: ВОЩІННЯ

Ви можете використовувати праску для одягу, щоб нанести віск на основу під час коли ви будете доглядати за лижами, але найкраще використовувати спеціальну праску для вощіння. Лижний віск випускається у вигляді твердих блоків. Коли він стикається з гарячою пластиною праски, він плавиться, і його необхідно капати на основу лижі, але не перестарайтесь. Потім гаряча пластина праски проходить по всій поверхні, розплавлений продукт розподіляється по всій поверхні. Завжди працюйте від носка до хвоста лижі. Коли віск охолоне і затвердіє, за допомогою пластикового скребка видаліть надлишки воску, залишивши ідеально рівну і гладку поверхню.

КРОК 3: КРОМКИ

entretien skis hiver 2

Позапланове обслуговування кромок – це робота експертів. Власники лиж можуть виконувати планове обслуговування, регулярно використовуючи алмазну пилку (дрібнозернисту) по краях. Напилком слід користуватися дуже обережно, щоб запобігти деформації кромки, згладжувати дрібні нерівності, заточувати крайку і видаляти будь-яку іржу, яка могла утворитися під час зберігання лиж. Напилок повинен завжди проходити від кінчика до хвоста без надмірного тиску.

Після цієї операції можна нанести тонкий шар Багатофункціонального продукту WD-40, ретельно втираючи його серветкою з мікрофібри.

КРОК 4: КРІПЛЕННЯ

protéger ski rouille

Переконавшись, що кріплення надійно прикріплені до лижі і чи немає ослаблених гвинтів, ми можемо просто нанести тонкий шар Багатофункціонального продукту WD-40 на шарніри і механізми регулювання. Це зберігає їх, очищає і зберігає працездатність, захищаючи від вологості. Продукт змащує механізми, не притягає пил і бруд. Він також захищає непористі металеві поверхні від іржі і корозії.

Регулювання гвинтів і інших систем, які змінюють тиск кріплень (як на носку, так і на задній частині черевика), що полегшує або ускладнює їх зняття з черевика, – це делікатна операція, яку слід довірити професіоналу. Однак, якщо ви відчуваєте, що можете це зробити, це можна спростити, нанісши кілька крапель Багатофункціонального продукту WD-40 на регулювальні гвинти, якщо вони виявляють деякий опір дії викрутки.