Коли друк принтера здається «брудним» або коли він взагалі відмовляється друкувати, треба обов’язково очистити друкувальні головки. Фактично, струменеві принтери можуть раптово припинити друк, навіть якщо картриджі з чорнилом не порожні. У переважній більшості випадків це пов’язано з тим, що чорнило висохло і забило голівки. Це може відбуватися з кількох причин, найбільш часта з яких – тривале невикористання принтера. Дійсно, чорнило – це рідкий продукт на основі води і різних розчинників, які можуть випаровуватися і висихати на голівці, запобігаючи друку.

Це відбувається бистріше, якщо принтер знаходиться в місці, доступному сонячному світлу, або в досить теплому і сухому середовищі. Коли це відбувається, ви можете зробити кілька речей, хоча профілактика дійсно є кращою зброєю у вашому розпорядженні.

Майте на увазі, що сьогодні на ринку є два типи принтерів: ті, у яких немає власних друкуючих головок (вони використовують картриджі з власною головкою), і ті, у яких друкувальні головки встановлені в принтері. Зверніться до посібника користувача, щоб дізнатися, який у вас тип принтера, тому, що кроки, які необхідно виконати, розрізняються.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Таз з водою

Ватяний тампон або зубочистка

Універсальний засіб WD-40

Ізопропіловий спирт

WD-40 Specialist Швидковисихаючий очисник контактів

КРОК 1: ПРОФІЛАКТИКА І АВТОМАТИЧНА ЧИСТКА

clean print heads

Незалежно від типу принтера, завжди найкраще це профілактика, яка повинна виконуватися в такий спосіб:

  • Розміщуйте принтер в недоступних для сонячного світла місцях і далеко від джерел тепла (наприклад, радіаторів опалення).
  • Вимкніть принтер, використовуючи відповідну команду на дисплеї, щоб він виконав цикл очищення головки.
  • Очистити друкувальні головки ви можете, вибравши відповідну команду в меню на дисплеї принтера або за допомогою спеціального програмного забезпечення, встановленого на вашому комп’ютері. За допомогою цієї дії принтер змушує певну кількість чорнила пройти через голівки. Розчинники, що містяться в чорнилі, розчиняють засмічення.
  • Не залишайте принтер бездіяльним більше кількох днів поспіль.

КРОК 2: ОЧИЩЕННЯ КАРТРИДЖІВ З ВЛАСНОЮ ГОЛОВКОЮ

clean print heads (1)

Картриджі необхідно вийняти з гнізда і помістити головою вниз в таз з теплою водою, занурений рівно настільки, щоб голова залишалася постійно вологою. Залиште їх в такому вигляді на кілька годин, протягом яких засохлі чорнила розчиняться. Потім картриджі і їх головки необхідно ретельно висушити перед тим, як знову вставити їх в принтер.

КРОК 3: АВТОМАТИЧНЕ ЧИЩЕННЯ І ЗМАЩЕННЯ МЕХАНІЗМУ

clean print heads (2)

Вставляючи друкувальні головки, нанесіть кілька крапель Універсального засобу WD-40  на механізми переміщення і ковзання картриджів, а також на їх системи блокування. Потім налаштуйте принтер на автоматичне очищення головок картриджів за допомогою програмного забезпечення принтера або меню. Якщо після цього принтер як і раніше не друкує, замініть картридж: при цьому замінюється і вбудована головка.

КРОК 4: ВИЛУЧЕННЯ КАРТРИДЖІВ З ПРИНТЕРА З ВСТАНОВЛЕНИМИ ГОЛОВКАМИ

clean print heads (3)

Завжди спочатку запускайте автоматичний цикл, щоб очистити друкувальні головки. Якщо це не вирішить проблему, відкрийте принтер і витягніть картриджі з чорнилом, щоб ви могли бачити головки всередині принтера.

КРОК 5: ОЧИЩЕННЯ ГОЛІВОК

clean print heads (4)

Для очищення голівок принтера використовуйте ватний тампон (або зубочистку з прикріпленим до неї шматочком поролону). Найбільш відповідною рідиною для цього завдання є ізопропіловий спирт: намочіть поролон або ватяний тампон і акуратно потріть їм голову, намагаючись не залишати ворсу або інших залишків. Ви також можете спробувати це з теплою водою, але будьте обережні, щоб не намочити внутрішні контури.

Після цього ми пропонуємо розпорошити невелику кількість WD-40 Specialist Швидковисихаючий очисник контактів на доступні електричні з’єднання, щоб повністю видалити будь-які краплі рідини. Після цього кроку залиште принтер відкритим на кілька годин, щоб полегшити повне висихання головок, перед заміною картриджів і запуском циклу автоматичного очищення.

КРОК 6: ЗАМІНА ГОЛОВКИ

Деякі принтери мають змінні головки. Щоб очистити їх, зверніться до посібника з експлуатації та технічного обслуговування. Це досить проста операція, і вона необхідна, якщо після очищення головка все ще не працює.