Змащення дуже важливе: у вас застрягли засувки і ви не впевнені, що робити – ми знаємо як це виправити.

Декотрі  з нас живуть в районах з високим рівнем вологості, і тому металеві предмети в будинку за короткий проміжок часу іржавіють. Конструкції з металу руйнуються через корозію, а рухомі частини іноді заклинюють. Ці заїдання відбувається не тільки через іржу,  і не обов’язково в місцях з підвищеною вологістю.

Застрявання також може статися через погане змащення і скупчення пилу і бруду в рухомих частинах. Скупчення на рухомих частинах може викликати тертя між ними, ускладнюючи їх вільне переміщення. Іноді ситуація погіршується, коли бруд змішується з мастильними речовинами і утворює шлам.

Це може статися з будь-якою технікою або будь-яким обладнанням в будинку або на вулиці. У двигунах автомобілів, на велосипедних ланцюгах, дверних петлях, колесах або шківах і т. д. Засувки не є винятком. Як і будь-яка інша рухома частина, вони теж потребують постійного змащення, і якщо ви не будете їх використовувати, вони стануть важко ковзати. У гірших умовах вони можуть заклинити, і ви не зможете заблокувати або розблокувати двері чи вікно, які вони захищають.

Як усунути застрягання

Цей крок може здатися трохи складним, але він не такий складний, як здається. Ось кілька речей, які вам знадобляться для процедури:

  • Рукавички – для захисту рук від бруду і жиру. Рукавички також забезпечать безпеку, щоб ви не порізали руку і не поранилися під час удару молотком.
  • Аерозольний балончик WD-40 – це багатоцільовий аерозоль. Усуває заїдання, видаляє бруд і шлам. Він також видаляє іржу і допомагає в змащуванні.
  • Молоток – якщо застрявання занадто сильне, вам, можливо, доведеться трохи постукати по ковзаючому засуву, щоб його звільнити або послабити.
  • Зубна щітка – зубна щітка допоможе змити пил і бруд під час розпилення WD-40.

На додаток до цього, вам також потрібно буде мати чисту ганчірку, щоб очистити бруд, який утвориться навколо замку, поки ви виправляли застрягання.

Процедура

Змащення краще проводити ще до того, як ви почнете основну роботу. Тому візьміть балон WD-40 і рясно розпорошіть його на застряглий затвор. Переконайтеся, що він входить в прорізи і проникає якомога глибше. Під час розпилювання спробуйте зрушити фіксатор і подивіться, чи не почав він розхитуватись. Якщо так, повторіть процедуру, і в кінцевому підсумку він зрушить і звільниться. Потім ви можете змастити його цілком, щоб він продовжував нормально працювати.

Якщо він не рухається, вам потрібно буде скористатися молотком. Злегка вдарте по фіксатору ковзання в напрямку санчат, і в кінцевому підсумку він ослабне і звільниться.

Змащення застряглих засувок

Для змащення знову ж таки можна використовувати спрей WD-40. Переміщайте фіксатор вперед і назад і ретельно розпорошіть WD-40. Це зробить замок таким же легкоковзаючим, як новий. Якщо вам потрібно змастити дверний замок, що заклинив, ви також можете знайти тут допомогу.