Вікно може бути важко відкрити з кількох причин, в залежності від різних факторів. Щоб зрозуміти, що робити, коли заклинило вікно, потрібно оцінити матеріал, з якого воно зроблене. Слід розрізняти вікна з дерев’яними рамами і віконні рами з різних матеріалів (наприклад, алюмінію, ПВХ і композитних матеріалів), оскільки причини заїдання можуть мати різне походження. По-друге, існують дуже різні механізми закривання і відкидання вікон, які можуть ускладнити (або зробити неможливим) відкриття вікон.

Як правило, вікна більш схильні до заклинювання в більш «екстремальних» погодних умовах, таких як сильний мороз або дуже високі температури через постійне потрапляння сонячного світла. Це пов’язано з тим, що значні коливання температури викликають розширення і стиснення матеріалів, що часто викликає заклинювання. Ці умови також впливають на вологість повітря, що може привести до здуття, висихання механізмів і інших проблем. Отже, необхідно вивчити тип вікна, з яким ви маєте справу, і визначити точні причини заклинювання, щоб вжити відповідних заходів.

Як звільнити вікно з дерев’яною рамою

Вікно цього типу може заклинюватися через деформацію і розбухання як створок, так і рами, в залежності від теплових і атмосферних умов. Їх можна легко закрити, а ось відкрити – важко.

Як звільнити вікно з рамою з алюмінію, ПВХ або композитних матеріалів

Ці типи вікон зазвичай менш чутливі до теплових умов і умов навколишнього середовища, ніж вікна з дерев’яними рамами. Найбільш часті проблеми виникають з системами закриття.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Гумовий молоток

Силіконова змазка WD-40 Specialist

Пістолет гарячого повітря

Крижаний спрей

Наждачний папір

КРОК 1: ВІДКРИЙТЕ ВІКНО

how to open a jammed window step 1

Якщо у вас заклинило вікно, спробуйте постукати гумовим молотком по рамі, особливо по верхньому і нижньому кутах. Якщо вікна забезпечені гумовими ущільнювачами, під час цієї операції може бути корисно нанести кілька крапель Силіконової змазки WD-40 Specialist, яка володіє чудовими змащувальними властивостями, щоб полегшити рух деталей. У деяких випадках може бути корисно використовувати термофен або, в дуже сонячних умовах, крижаний спрей (той, який зазвичай використовується для лікування розтягувань або травм). Відкривши вікно, перевірте поверхню рами на предмет точок тертя.

КРОК 2: ВТРУЧАННЯ В СТУЛКИ ТА РАМУ

how to open a jammed window step 2

Відкриту стулку необхідно зняти з петель. Якщо причиною було здуття або невелика деформація стулки, використовуйте наждачний папір із середнім дрібним зерном (№ 120-180) на стулці або рамі (в залежності від наявності ущільнювачів). Ця операція завжди повинна супроводжуватися відновленням обробки поверхні (лаком або фарбою), якій необхідно дати повністю висохнути, перш ніж встановлювати стулки назад. Таку ж операцію проводять, якщо причиною заклинювання стало заїдання стулки через псування лаку або фарби.

КРОК 3: ВТРУЧАННЯ У МЕХАНІЗМИ ЗАКРИТТЯ І ВІДХИЛЕННЯ

how to open a jammed window step 3

Заклинювання або труднощі з відкриванням часто можуть бути викликані зносом запірних систем (стрижнів, внутрішніх напрямних стулок або зовнішніх фіксаторів і т. д.) або систем нахилу (штифти, шарніри, петлі). Ці елементи необхідно перевірити і при необхідності замінити. Перед повторною збіркою рекомендується нанести на ці деталі невелику кількість Силіконової змазки WD-40 Specialist, тому, що вона не притягує бруд і ізолює від вологи після швидкого висихання. Її формула сумісна з усіма металами, пластмасами, гумою і деревом. Також перевірте стан гумових профілів, які можуть затвердіти і стати основною причиною заклинювання. При необхідності замініть.

КРОК 4: ВІДКРИТТЯ ВІКНА З РАМОЮ З АЛЮМІНІЮ, ПВХ АБО КОМПОЗИТНИХ МАТЕРІАЛІВ

how to open a jammed window step 4

Якщо у вас заклинило вікно і ви не можете його відкрити через пошкодження системи замикання, не відчиняйте стулку силою, оскільки це може призвести до більшого збитку. У цій ситуації найкраще звернутися до спеціалізованого монтажника. Якщо ви можете відкрити вікно, огляньте зовнішню частину системи замикання, яка знаходиться на зовнішньому краї стулки з ручкою. Тут також можна використовувати Cиліконову змазку WD-40 Specialist, як описано вище, як на замковій системі, так і на обертових елементах.

КРОК 5: ЯК ЗВІЛЬНИТИ РОЗСУВНЕ ВІКНО

how to open a jammed window step 5

Ці типи вікон створюють проблеми через уже згаданих причин, але також існує ймовірність того, що рух може бути ускладнений через надмірне тертя ковзаючих частин. У цьому випадку також після ретельного очищення деталей можна втрутитися наждачним папером, обробкою і мастилом з використанням згаданого вище продукту.