Одвічне питання зі світу велоспорту: «Для чого використовуються мастила для велосипедних ланцюгів?» і «Як змастити велосипедний ланцюг?». Це пов’язано з тим, що дуже мало людей, які звертають увагу на приводний ланцюг свого велосипеда, поки він не почне дуже голосно скрипіти або не розірветься.

З іншого боку, є шанувальники велоспорту, які регулярно змащують і чистять свої велосипедні ланцюги.

Фактори, які впливають на знос ланцюга

Оскільки велосипедний ланцюг не призначений витримувати високих швидкостей або високих навантажень, найбільш поширеними факторами, що впливають на знос ланцюга, є мастило і чистота. Простіше кажучи:

Термін служби ланцюга = мастило + чистота

Ланцюги розподільного вала автомобіля призначені для більш високих швидкостей і навантажень, але служать тільки приблизно 50-60 тисяч кілометрів. Це пов’язано з тим, що вони завжди потребують змащення мастильними матеріалами, при цьому вони захищені від вологи та бруду.

Саме тому вам потрібно звести до мінімуму знос велосипедного ланцюга. Постійно тримайте його в чистоті і добре змазаним. Велика кількість бруду, який прилип до ланцюга, створює ефект шліфувальної пасти та зношує ланцюг набагато швидше, ніж його середній термін служби. Ви можете залишити свій ланцюг брудним зовні, але поки внутрішні сторони ролика і штифтів змащені і чисті, ви не повинні очікувати ніяких проблем.

Характеристики найкращого мастила для велосипедних ланцюгів

Ідеальні мастила для велосипедних ланцюгів повинні як мінімум мати наступні характеристики:

  • Вони забезпечують відмінний захист від іржі та стійкі до вологи, що залишилася після миття велосипеду.
  • Мають відмінну адгезію, що означає, що вони прилипають до роликів і штифтів, не капають, і залишаються там як можна довше (завдяки цьому ваш велосипедний ланцюг змащуватиметься більш тривалий період часу).
  • Вони допомагають тримати ваш велосипед у чистоті, фактично відштовхуючи всі види бруду.
  • У них низька ціна, тому що змащення ланцюга не повинно коштувати дорожче, ніж заміна самого ланцюга.

WD-40 – ідеальне рішення

Але чому? Тому, що WD-40 складається з двох ключових властивостей:

  1. Бути дуже стійким, тому що, якщо ланцюгу не вистачає WD-40, він почне зношуватися.
  2. Може мінімізувати накопичення бруду – тому що ми вже знаємо, як бруд може привести до зносу вашого велосипедного ланцюга.

Щоб локально очистити ланцюг, вам спочатку потрібно вичистити весь бруд в ланках, використовуючи тверду щітку або стару зубну щітку. Після цього ви можете час від часу змащувати ці ланки. Нарешті, всі надлишки слід стерти сухою та чистою ганчіркою, тому що через надмірне змазування ланцюга він може притягувати бруд. Обов’язково ретельно мийте руки, особливо якщо вони контактували з продуктом.