Треба обов’язково замінити гальмівні колодки в автомобілі, якщо вони зношені і стоншені. Різні моделі автомобілів мають спеціальний датчик порога споживання, який активує сигнальну лампу на приладовій панелі при досягненні порогового значення. Заміна колодок включає одні і ті ж кроки незалежно від типу автомобіля, але в залежності від моделі та виробника можуть бути відмінності, як в конструкції затиску, так і в конструкції кріплення колодки. З цієї причини, якщо ви хочете замінити гальмівні колодки в автомобілі самостійно, вам спочатку потрібно провести невелике дослідження.

Для кожного гальма є дві колодки, які містяться в затиску, який приймає масляний контур гальмівної системи. Вони розташовані дуже близько до гальмівного диска, який знаходиться між ними. Коли педаль гальма натиснута, поршень, що приводиться в рух контуром подачі масла під тиском, притискає колодки до дисків, ефективно гальмуючи. Як правило, при заміні гальмівних колодок шини також необхідно замінювати, колодки і відповідні їм шини (наприклад, обох передніх шин), щоб уникнути відмінностей в ефективності між двома гальмівними діями.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Нові гальмівні колодки

Паркувальні стійки

Проникаюче мастило WD-40 SPECIALIST

Очищувач гальм WD-40 SPECIALIST

Втягувач гальм

Паперові рушники

Паста «проти свисту»

Фіксатор різьби

Гальмівне масло

КРОК 1: ПІДГОТОВКА

how to replace brake pads 001

Щоб замінити гальмівні колодки в автомобілі, спочатку підніміть його так, щоб шина, з якою ви працюєте, перебувала на деякій відстані від землі. Ви повинні використовувати відповідні паркувальні стійки і, можливо, додати брусок дерева (або іншого матеріалу), який повністю перешкоджає руху автомобіля. Зніміть шину, і ви відразу побачите затискач з колодками. Потім відкрийте капот і відкрийте кришку бака гальмівного масла, щоб скинути тиск.

КРОК 2: ЗНІМІТЬ ЗАТИСК

how to replace brake pads 002

Затиск виконаний у вигляді манжетів: він приймає гальмівну систему, з’єднуючи АБС і датчик зношення колодок. Обидва ці кабелі необхідно розділити, від’єднавши певні роз’єми. Потім звільніть два болти (штифти або інші системи блокування), які фіксують затиск на опорі зсередини: використовуйте Проникаюче мастило WD-40 SPECIALIST, якщо вони чинять опір. У деяких автомобілях є також пружина або інші фіксуючи елементи, які необхідно видалити. Для того, щоб замінити гальмівні колодки в автомобілі необхідно зняти хомут, залишивши його приєднаним до мастилопроводу. Якщо вся збірка забруднена, обприскайте її Очищувачем гальм WD-40 SPECIALIST, а потім витріть насухо.

КРОК 3: ЗНІМІТЬ КОЛОДКИ

how to replace brake pads 003

Зазвичай одна колодка (зовнішня) залишається на опорі і може бути легко видалена, в той час, як інша може залишатися в затиску, контактуючи з поршнем, і може представляти деякі додаткові проблеми, коли ви намагаєтеся видалити її з-за натискання поршня. У будь-якому випадку, оскільки поршень все ще повинен бути повністю вставлений в своє гніздо, ви можете використовувати затиск (якщо у вас немає будь-якого інструменту для втягування гальм), одночасно натискаючи на колодку і поршень, після чого колодка повинна легко відриватися. Очистіть все за допомогою Очищувача гальм WD-40 SPECIALIST і витріть насухо тканиною і паперовими рушниками.

КРОК 4: ВСТАВТЕ НОВІ КОЛОДКИ

how to replace brake pads 004

Ви повинні отримати дві колодки, ідентичні замінним. Перед тим, як помістити їх в опору, найкраще нанести трохи пасти «проти свисту» в ті місця, де вони спираються на опору, щоб виключити будь-який робочий шум. Подушечки слід розмістити на опорі на двох частинах диска. Перед тим, як знову надіти затиск, уважно перевірте правильність положення.

КРОК 5: ЗАКРІПИТИ ЗАТИСК І З’ЄДНАННЯ

how to replace brake pads 005

Затиск необхідно розмістити на опорі. Вихідні з нього кабелі і внутрішню прокладку необхідно повторно підключити до роз’ємів датчика і ABS. Як тільки все буде на місці, замініть болти (або штифти), що фіксують затиск на опорі, попередньо нанісши на їх різьбу трохи «фіксатора різьби», який запобігає ослабленню, викликаним вібрацією. Тепер ви можете знову зібрати шину і опустити машину вниз.

КРОК 6: СКИДАННЯ ТИСКУ

how to replace brake pads 006

Закрийте бачок гальмівного масла, закривши кришку (будьте обережні з кабелем датчика рівня масла). Кілька крапель рідини могли витекти, коли поршень затиску був витіснений зі свого гнізда. Заведіть автомобіль і кілька разів натисніть педаль гальма. Потім заглушіть двигун і ще раз перевірте рівень масла: при необхідності долийте. Щоб перевірити правильність роботи гальмівної системи, рекомендується проїхати невелику ділянку дороги, виконуючи ненасильницькі гальмування. У будь-якому випадку протягом перших 100-150 км шляху уникайте різких або глибоких гальмувань.

ВИСНОВОК

Тепер, коли все завершено, ви тепер точно знаєте, як замінити гальмівні колодки на автомобілі, і ви знаєте, як підтримувати в робочому стані гальма і ваш автомобіль на дорозі! Ви зробили це без необхідності в професіоналах або дорогих рахунках!