Правильне обслуговування буксирного гака необхідне для безпечного буксирування причепа будь-якого типу. Буксирний гак (фаркоп) – це механічна система, стабільно і надійно прикріплена до шасі автомобіля, що дозволяє приєднувати причіп, наприклад, трейлер, мотоцикл або човен, і т.д. Буксирний пристрій закінчується міцним металевим гаком (зазвичай званим «трубою») зі стандартною металевою кулькою діаметром 50 мм. До нього кріпиться зчіпний пристрій причепа, який фіксується спеціальною клямкою. Існують фіксовані зчіпні пристрої (які завжди видно) і знімні (або складні) моделі, які не видно, коли вони не використовуються.

Поруч з буксирним гаком знаходиться електричний роз’єм, який з’єднує електричні ланцюги причепа (стоп-сигнал, стоянкові вогні і т. д.) з електричною системою автомобіля. Коли причіп не підключений, на контакти роз’єму одягається кришка. Погана погода і матеріали, викинуті автомобілем під час поїздки, можуть призвести до порушення роботи цих компонентів, тому ми повинні проводити постійне і ретельне обслуговування буксирного гака, щоб у нас ніколи не було ніяких проблем.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Швидкодіючий знежирювач WD-40 Specialist

Штангельциркуль

Високоефективне мастило з ПТФЕ WD-40 Specialist

Наждачний папір

Швидковисихаючий очисник контактів WD-40 Specialist

КРОК 1: ПЕРЕВІРКА СИСТЕМИ КРІПЛЕННЯ

foto 018 01

Технічне обслуговування буксирного гака рекомендується починати з ретельної оцінки затяжки болтів. Першу перевірку потрібно провести приблизно через 1000 км. Після цього рекомендується проводити перевірку кожен раз при навішуванні причепа на автомобіль. Що стосується кульки, використовуйте штангельциркуль (перед кожною поїздкою) щоб переконатися, що діаметр кульки не менше 49 мм. Якщо вона менш ніж 49 мм, її необхідно замінити. Ця операція не може виконуватися приватними користувачами, але повинна виконуватися авторизованим установником.

КРОК 2: ЗАХИСНИЙ КОВПАК ДЛЯ ФАРКОПА

foto 015 01

Куля, прикріплена до буксирного гака, повинна завжди утримуватися в чистоті і захищатися відповідним захисним ковпаком, коли куля не використовується. Дорожній бруд можна видалити, просто вимивши і ретельно просушивши. Мастило, змішане з водою, можна ефективно видалити, обробивши кульку Швидкодіючим знежирювачем WD-40 Specialist, який швидко видаляє жир, масло і бруд, не залишаючи слідів. Якщо ви помітили іржу на кулі, видаліть її дрібнозернистим наждачним папером, акуратно потерши, щоб уникнути зміни сферичної форми деталі.

КРОК 3: ЗМАЩЕННЯ КУЛІ БЕЗ СТАБІЛІЗОВАНОГО БУКСИРУВАННЯ

foto 016 01

При обслуговуванні причепа слід розрізняти дві ситуації:

  1. Використання причепа без системи стабілізації.
  2. Використання причепа з системою стабілізації.

У першому випадку може бути корисно після ретельного очищення, як зазначено в попередньому кроці, нанести тонкий шар мастила, щоб зменшити тертя між кулею і зчіпкою. Ми можемо використовувати Високоефективне мастило з ПТФЕ WD-40 Specialist, яке забезпечує відмінну змазку і захист, зменшуючи тертя навіть у присутності води.

КРОК 4: ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ КУЛІ З СТАБІЛІЗОВАНОЮ БУКСИРОВКОЮ

foto 017 01

У другому випадку кулю ніколи не слід змащувати, бо система стабілізації має спеціальні наконечники, які впливають на кулю. Присутня змазка змішалася б з матеріалом, виділеним з наконечників, і утворила б пасту, яка серйозно порушила б функцію наконечників. Якщо нова кулька покрита фарбою, її слід видалити, обережно потерши наждачним папером, оскільки вона також може порушити роботу наконечників.

КРОК 5: ОЧИЩЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ КОНТАКТІВ

Перед тим як вирушити в дорогу, слід переконатися в справності електропроводки. З’єднання повинні бути ідеально чистими, щоб при приєднанні причепа до автомобіля подавалася правильна напруга. Це відноситься як до контакту поряд з буксирним гаком, так і до контакту на причепі. Ми можемо зробити це за допомогою Швидковисихаючого очисника контактів WD-40 Specialist, який ефективно розчиняє масло, відкладення жиру і конденсат на електричному або електронному обладнанні, включаючи тендітні матеріали. Швидко проникає у важкодоступні місця, швидко сохне і не залишає слідів. Відновлює електропровідність за рахунок виключення коротких замикань. Також рекомендується регулярно перевіряти електропроводку по всій довжині, щоб запобігти пошкодженню або випадковій поломці, яка може поставити під загрозу роботу системи. Будь-який ремонт повинен здійснюватися в авторизованих центрах.

Якщо ви будете дотримуватися наших порад, ви зможете зробити правильне технічне обслуговування буксирного гака і забезпечити собі безпечне буксирування будь-якого причепа.