Очищення садового інструменту необхідне для підвищення ефективності його використання та збільшення терміну служби. Принаймні необхідно очищати садовий інвентар перед зимовим зберіганням, тому що зберігання брудного інструменту протягом декількох місяців призводить до погіршення його стану.

Очищення лез і робочих поверхонь зберігає їх гостроту, підвищуючи ефективність подальшого використання. Крім того, очищення оберігає інструмент від корозії і видаляє частинки грунту які залишилися на ньому і які можуть містити мікроби.

Багато людей використовують інструмент на ділянках грунту, які забруднені небезпечними для рослин мікробами, забуваючи проводити очищення, в результаті чого частки заражених рослин можуть інфікувати здорові рослини на інших ділянках.

Очищення садового інструменту з метою видалення хвороботворних для рослин мікробів є не простим завданням, особливо для новачків. Тільки досвідчені садівники знають як зробити це ефективно. Нижче ми розглянемо кращі способи очищення садового інструменту.

Очищення садового інструменту – як це зробити

Крок №1

Перш за все слід підготувати все необхідне, включаючи самі інструменти, запасні частини, з’єднувальні шнури, зарядні пристрої, машинне масло, ганчір’я, брезент тощо. Знайдіть відповідне місце і розкладіть всі садові інструменти на великому куску брезенту.

Крок №2

Потім вимийте весь садовий інвентар, щоб на ньому не залишалося бруду або пилу, і залиште висохнути на відкритому просторі.

Крок №3

Далі необхідно провести заточку садового інструменту. Для цього існує багато різних пристосувань, але багато садівників успішно справляються з цим завданням за допомогою простого напильника.

При цьому не забудьте про заточку шанцевого інструменту (тобто засобів для копання) тому що з їх допомогою виконуються основні садові роботи.

Гостра лопата або лемех плуга більш ефективно оброблять твердий глинистий грунт. Заточку можна зробити напильником, провівши 2-3 рази по лезу під кутом в 45 град.

Крок №4

Не слід також забувати, що для подовження терміну служби інструменту нобхідна регулярна змазка. Особливо це важливо для інструменту для обрізання дерев. Для цього використовуйте машинне масло, обробляючи їм кожну деталь, включаючи гвинти та болти.

Очищення складних забруднень.

Для очищення складних забруднень можна використовувати дрібнопористу сталеву шкурку. Після очищення протріть всі поверхні інструменту чистою сухою ганчіркою.

Дезінфекція садового інструменту.

Пам’ятайте, що через інструмент хвороботворні мікроби можуть переноситися від одних рослин до інших, тому очищення грає дуже важливу роль. При цьому для очищення, тобто для дезінфекції, таких інструментів як пили, ножиці і секатори, до і після використання, слід застосовувати відбілювачі або спирт, що дозволить запобігти поширенню хвороб серед рослин.

Догляд за дерев’яними ручками.

Догляд необхідний також і за дерев’яними ручками різних інструментів, тому що вони легко можуть бути пошкоджені. Їх слід протирати середньозернистим наждачним папером і змащувати лляною олією, щоб ніякі сторонні частинки не пошкодили дерево. Дерев’яні частини повинні бути сухими при зберіганні інструментів.

Застосування WD-40 для очищення садового інструменту.

WD-40 є прекрасним засобом для змазки та очищення садового інструменту. Все, що вам потрібно зробити, це добре розпилити WD-40 по всій поверхні інструменту і гарно протерти його сухою чистою тканиною.

Зберігайте інструменти в чистому і сухому місці.