Навіщо потрібно знати, як чистити друковані плати? Відповідь проста: якщо ви не любитель електроніки, і у вас є друковані схеми на платах деякого поширеного обладнання, такого як комп’ютери, принтери, Hi-Fi, бойлери та різні інші пристрої. У певному такому обладнанні створюється певна циркуляція повітря для охолодження компонентів, присутніх в ланцюгу (типово в разі комп’ютера), так що певна кількість пилу неминуче осідає на друкованих платах, навіть якщо обладнання забезпечено спеціальними фільтрами.

Пил може бути небезпечним, оскільки він може містити електростатичні заряди, які також можуть серйозно заважати роботі ланцюга. Крім пилу, можуть виникнути явища окислення, особливо на ніжках, які вставляються в різні «слоти» обладнання. Тому періодична чистка цих друкованих плат необхідна для підтримки справного функціонування обладнання.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Вакуум

Стиснене повітря

Пензель і ватяні палички

WD-40 Specialist Швидковисихаючий очисник контактів

Ізопропіловий спирт

Маленький пензель

Ручний вентилятор

КРОК 1: ВАКУУМ АБО ПРОДУВАННЯ

clean printed circuit boards

Перш ніж знімати (можливо) друковану плату, видаліть пил, що осів на ній і в прилеглих областях, за допомогою гарного пилососа, у якого не металевий роз’єм, а пластиковий. Не рекомендується чистити друковані плати всередині обладнання стисненим повітрям, тому, що пил може поширюватися в іншому місці. Якщо ви не можете зняти друковану плату, найкраще скористатися ручною повітродувкою. Стиснене повітря можна використовувати тільки після зняття друкованої плати і видалення її з обладнання. Будьте обережні при добуванні друкованої плати, звертаючи увагу на наявність будь-яких інших незакріплених сполук, які необхідно ретельно помітити.

КРОК 2: ЯК ЧИСТИТИ ДРУКОВАНІ ПЛАТИ ЗА ДОПОМОГОЮ ЩІТКИ

clean printed circuit boards (1)

Пил може міцно закріпитися на певних ділянках, тому для його видалення корисно використовувати щітку (на додаток до пилососа). Для деяких частин друкованої плати краще використовувати ватний тампон, ретельно очищаючи їм, щоб не пошкодити друковану плату. Використовуйте щітку, щоб видалити пил з порожнин щілин, в які також входить друкована плата.

КРОК 3: ЩО РОБИТИ З ОКИСНЕНИМИ ДЕТАЛЯМИ

clean printed circuit boards (2)

Якщо ви помітили шар окислення на ніжках або інших частинах, його можна залишити там, бо метал пасивний, а його поверхневий шар захищає те що під ним. Будь-які жовті, зелені або коричневі відкладення, що складаються з карбонатів і сульфідів (через агресивну атмосферу або солоність), слід обробляти за допомогою WD-40 Specialist Швидковисихаючим очисником контактів, рецептура якого здатна ефективно розчиняти жир, жирові відкладення, залишки паяльного флюсу і конденсат на електричному або електронному обладнанні, включаючи тендітні матеріали. Швидко проникає в самі важкодоступні місця, швидко сохне і не залишає слідів. Дуже добре відновлює електропровідність. Його формула з швидким випаровуванням не залишає слідів і сумісна з усіма металами, пластмасами і каучуками.

КРОК 4: ГУМОВІ НАШАРУВАННЯ

clean printed circuit boards (3)

Гумові нашарування від змазки  що розклалися, розчиняються ізопропіловим спиртом і нейлоновою щіткою. Але їх також можна обробити WD-40 Specialist Швидковисихаючим очисником контактів. Уникайте трихлоретилену і інших розріджувачів (синтетичних, нітро і т. д.) при очищенні друкованих плат, тому, що вони можуть бути дуже шкідливими для деяких компонентів, таких як електролітичні конденсатори.

КРОК 5: РЕТЕЛЬНЕ МИТТЯ

clean printed circuit boards (4)

Якщо обладнання, що містить друковані плати, можна залишити вимкненим протягом декількох днів, ви також можете промити друковані плати водою з нейтральним миючим засобом. Це може здатися дивним, але чистити друковані плати таким способом рекомендують кілька виробників. Звичайно, після миття друкованої плати її необхідно висушити стисненим повітрям і залишити в неактивному стані на кілька днів, перш ніж знову вставити в прилад.

КРОК 6: ОЧИЩЕННЯ ПРИЛАДУ

clean printed circuit boards (5)

Перед установкою друкованої плати необхідно ретельно очистити пристрій із середини, використовуючи ті ж кроки і засоби, зазначені вище. Пази, в які повинні бути вставлені друковані плати, повинні бути оброблені спеціальним засобом WD-40 Specialist Швидковисихаючим очисником контактів, а також різні незакріплені роз’єми, які починаються з друкованої плати або прикріплюються до неї.

КРОК 7: ПЕРЕВІРТЕ РЕШІТКИ І ФІЛЬТРИ

clean printed circuit boards (6)

Перед повторним включенням обладнання перевірте вентиляційні решітки, вентилятори і наявні фільтри: їх ретельна і регулярна очистка – найкраща гарантія від швидкого утворення нового шару пилу на друкованих платах.