Циркулярна пила потребує чищення, а також змащення її рухомих частин, після кожного використання. Ця машина має несучу конструкцію, всередині якої встановлений електродвигун, що приводить в рух лезо. Конструкція може складатися зі станка без опорних ніжок для кріплення до стільниці, або з вбудованими опорними ніжками, які роблять машину повністю незалежною. Привід леза зазвичай «прямий» з підключенням до двигуна, але деякі пили мають шківи і приводний ремінь обертання. Лезо, що виходить з верхньої площини, можна регулювати по висоті, переміщуючи маховик або важіль, але його також можна нахиляти, зазвичай до 45 градусів, для різання під кутом. Захисний кожух над лезом запобігає доступу до нього зверху, забезпечуючи більшу безпеку. У верхній площині є спрямовуюча, паралельна лезу, що дозволяє робити ідеально прямі пропили. Перемикач старт-стоп вставлений в корпус машини.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

 КРОК 1: ОЧИЩЕННЯ

image leszekglasner, adobe stock 001

Основна операція, яка завжди повинна виконуватися в кінці будь-якої роботи – це очищення верстата від пилу і стружки, що утворюються під час різання дисковою пилкою. Спочатку використовуйте щітку, щоб видалити більші частини, потім використовуйте пилосос з хорошою потужністю, оснащений досить вузькою насадкою, яка може поміститися в обмеженому просторі. Ви також можете використовувати пістолет зі стисненим повітрям, але слід дотримуватися обережності, тому що при цій операції залишки можуть потрапити ще глибше в механізми пилки. Деякі циркулярні настільні пили можна підключити до пилососа, та видаляти пил під час різання. В цьому випадку необхідно спорожнити відповідний збірний резервуар (або мішок). Залежно від частоти використання пилку слід періодично відкривати (зазвичай перевертаючи її догори дном і знімаючи грати-опору), щоб також пропилососити внутрішню частину. Також краще за все зняти кожух леза, щоб отримати доступ до корпусу леза і виконати необхідне очищення.

КРОК 2: ЗОВНІШНЄ ЗМАЩЕННЯ

image tcsaba, adobe stock 002

Циркулярна пила має кілька рухомих частин, які необхідно належним чином змастити після видалення стружки і пилу. Всі ці змащення ми виконуємо за допомогою Сухого антифрикційного мастила з ПТФЕ WD-40 Specialist. Використовуйте цей продукт при змазуванні канавок бічних напрямних, розташованих над або збоку від робочої поверхні, а також маховика або системи важелів, які дозволяють підіймати або опускати лезо по відношенню до столу. Механізм ковзання бічної пили-каретки (при наявності) також необхідно змастити. Зверніть особливу увагу на очищення і подальшу змазку системи нахилу леза (зазвичай за допомогою маховика), яка часто працює на стійці. Також змастіть зовні отвори будь-яких висувних поверхонь.

КРОК 3: ВНУТРІШНЄ ЗМАЩЕННЯ

image tcsaba, adobe stock 003

Якщо конструкція дискової пили дозволяє, отримайте доступ до неї всередині, щоб виконати додаткове корисне змащування після повного видалення стружки і пилу. Спочатку обробіть механізм підйому леза, який зазвичай має черв’ячні гвинти. Це дуже делікатна деталь, яку необхідно чистити і змащувати з великою обережністю. Змастіть систему приводу руху, яка обертає вісь леза, Універсальним мастилом WD-40.

КРОК 4: ЛЕЗО ТА РОЗПОДІЛЬНИЙ КЛИН

image wissanustock, adobe stock 004

Зніміть лезо, впливаючи на стопорну гайку двома наявними ключами, як для змащення осі з різьбою, так і для видалення будь-яких слідів пригорілої деревини або смоли з корпусу леза за допомогою Сухого антифрикційного мастила з ПТФЕ WD-40 Specialist і тканини. По черзі перевіряйте зуби леза, щоб переконатися, що вони не зламані і не перекручені. Якщо зуби леза пошкоджені, лезо необхідно замінити. Перевірте ріжучий клин роздільник відразу за лезом, щоб переконатися, що він ідеально перпендикулярний робочій поверхні і, в будь-якому випадку, знаходиться в тій же площині, що і лезо. При повторній збірці леза використовуйте цифровий гоніометр, щоб переконатися, що його кут щодо робочої поверхні точно відповідає тому, який зазначений на градуйованій шкалі, розташованій під стільницею. Циркулярна пила, яка має мікрометричний механізм, вважається краще. За допомогою цього механізму можна регулювати цей нахил.