Дуже важливо чистити карниз для штор, якщо ви хочете, щоб вони рухалися плавно і не заїдали. Карнизи виготовляються з металу або пластику: вони містять невеликі ковзаючі планки, оснащені гачками або зажимами, які можуть приводитися в дію шнуром.

Існує безліч різних версій карнизів (прості, подвійні і потрійні): в стандартну конструкцію входить тримач, який може бути телескопічним чи ні, з двома головками, які кріпляться до стіни або стелі. Настінне кріплення ідеальне, коли проміжок між карнизом та стіною достатній, щоб дозволити віконним панелям відкриватися, принаймні, частково; якщо ж штора занадто близько до них і заважає їх використанню, зазвичай карниз встановлюють на стелю. Для цього існують спеціальні типи карнизів з головками на кінцях, які можна обертати в різних напрямках, для кріплення як на стіні, так і на стелі.

Незалежно від типу карнизу, ковзання маленьких планок, які тягнуть завісу для відкривання або закривання, може стати важким або гучним. У важких випадках планки застряють всередині карниза. Вам потрібно буде зробити кілька кроків, щоб вирішити проблему. Перед тим, як почати чистити карниз для штор, підготуйте необхідні матеріали.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Швидкодіючий знежирювач WD-40 Specialist

Пилосос

Швидковисихаюча силіконова змазка WD-40 Specialist

Багатофункційний аерозоль WD-40

КРОК 1: ЗНІМІТЬ ШТОРУ

foto 019 01

Завісу (або штору) необхідно від’єднати від карниза, відчепивши її від гачків. В інших шторах це просто питання відкриття зажимів, які затискають верхню частину штори.

КРОК 2: ОЦІНІТЬ СИТУАЦІЮ

foto 020 01

Якщо карниз (як це часто буває) просто закріплений на спеціальних кронштейнах, його найкраще зняти, щоб було зручніше працювати. Якщо карниз прикріплений до стелі і зняти його важко, тоді працюємо далі не знімаючи його.

КРОК 3: ПОЧИНАЄМО ЧИСТИТИ КАРНИЗ ДЛЯ ШТОР З ВНУТРІШНЬОЇ СТОРОНИ

foto 021 01

Щоб змастити карниз, спочатку потрібно перевірити внутрішню порожнину карнизу, тому, що там можуть скупчуватися ворсинки, жирові відкладення, пил, комахи і т. д. Видаліть ці сторонні елементи за допомогою пилососа. Особливо на кухонних фіранках може бути жирна плівка, яка заважає руху планок. В цьому випадку найкраще обробити карниз Швидкодіючим знежирювачем WD-40 Specialist, який швидко видаляє жир, масло і бруд, не залишаючи слідів. Діє відразу при контакті. Його можна використовувати з широким спектром матеріалів, в тому числі з металом.

КРОК 4: ЗМАСТІТЬ КАРНИЗ

foto 022 01

Після того, як ви закінчили чистити карниз для штор з внутрішньої сторони, ви можете перейти до безпосереднього змащування карниза за допомогою Швидковисихаючої силіконової змазки WD-40 Specialist. Ця змазка не притягує бруд і володіє відмінними змащувальними властивостями, що забезпечують ідеальний рух деталей. Її формула сумісна з усіма металами, пластмасами, гумою і деревом. Вона швидко сохне, але залишає суху плівку мастила, яка полегшує рух планок, звільняючи ті, яким рухатися було важче. Той же продукт необхідно нанести на невеликі роликові шківи (або інші ковзаючі системи), які дозволяють шнурам ковзати і тягнути планки по карнизу, як при відкритті, так і при закритті.

КРОК 5: ВІШАЄМО НАЗАД КАРНИЗ І ШТОРИ

foto 023 01

Після того, як ви закінчили змазувати карниз для штор і перевірили, що всі планки переміщуються вільно і легко, потягнувши за шнури, карниз можна повернути на місце, а штору можна повісити назад. У будь-якому випадку краще за все запобігти заклинюванню ковзання, періодично роблячи кілька бризок продукту безпосередньо на карниз, не знімаючи його (але завжди знімаючи штори).

КРОК 6: ЗОВНІШНІ ШТОРИ

foto 024 01

Якщо штора і карниз знаходяться на відкритому повітрі або у вологому середовищі, одна з найбільших небезпек – утворення іржі на металевих частинах карниза і ковзаючих планках. У цій ситуації змастіть карниз, дотримуючись всіх зазначених вище кроків, але також може бути корисно після загального очищення і перед змащуванням нанести трохи Багатофункційного аерозолю WD-40, який протидіє утворенню іржі.