Щоб зрозуміти, як почистити гантелі, спочатку перевірте, з якого матеріалу вони зроблені: в минулому вони були виключно з чавуну і не були покриті будь-яким матеріалом. Сьогодні вони виробляються зі сталі і різних важких сплавів, а також доступні зі спеціальними пружними і амортизаційними покриттями. Згодом чавунні гантелі, особливо якщо вони зберігаються в середовищі з певною вологістю або поганою вентиляцією, можуть окислюватися, тому їх необхідно обробляти належним чином.

Зі штангою теж можуть бути різні проблеми. Ось чому вам потрібно витратити трохи часу на кілька простих кроків по обслуговуванню, які допоможуть вам підтримувати ваше обладнання в ідеальному стані. Як часто ви повинні виконувати це обслуговування, залежить від того, де і як часто ви використовуєте ваші гантелі.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Латунна щітка

Наждачний папір

Багатофункціональний продукт WD-40

Серветки

Нейлонова щітка

Водостійка силіконова змазка WD-40 Specialist

Сухе антифрикційне мастило з ПТФЕ WD-40

КРОК 1: ПОЧИСТИТИ ГАНТЕЛІ ВІД ОКИСЛЕННЯ

how to clean rusty gym weights step 1

Сліди окислення можуть з’явитися як на штанзі, так і на гантелях. Для їх ефективного очищення, якщо іржа вже росте, спочатку попрацюйте латунною щіткою, а потім видаліть дрібним наждачним папером із середнім дрібним зерном (№ 240-400). Ретельно очистивши метал, нанесіть рясну кількість Багатофункціонального продукту WD-40 і залиште на кілька хвилин. Продукт захищає метал від іржі і корозії, проникає і змащує заблоковані деталі, усуває і захищає будь-яку поверхню від вологи. Добре розподіліть продукт серветкою з мікрофібри, яка швидко сохне.

КРОК 2: ВТУЛКИ І ЗАТИСКАЧІ

how to clean rusty gym weights step 2

Вага, надіта на штанги, утримується на місці за допомогою різних систем: затискачів, пружинних затискачів, різьбових втулок, гільз і т. д. Ці компоненти також важливо підтримувати в робочому стані. Ретельне очищення від будь-яких сторонніх елементів ганчіркою, змоченою Багатофункціональним продуктом WD-40, допоможе виконати цю задачу швидко і надійно.

КРОК 3: ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ШТАНГИ

how to clean rusty gym weights step 3

Важкоатлети зазвичай посипають руки і штангу тальком для поліпшення зчеплення. Коли магній в цьому порошку змішується з потом, він чіпко проникає в різьбу на грифі, і його необхідно видалити. Зазвичай його можна видалити щіткою з нейлоновою щетиною.

КРОК 4: ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПІДШИПНИКІВ

how to clean rusty gym weights step 4

Олімпійські і якісніші штанги поставляються з втулками з підшипниками, які значно знижують тертя, що виникає при обертанні штанги під час підйому. Підшипники багатьох втулок вже змащені, тому вони не вимагають особливого обслуговування. Але якщо штанга використовується дуже часто, краще періодично розбирати втулки, очищати бруд ганчіркою і розпорошувати водостійку силіконову змазку WD-40 Specialist, яка відштовхує бруд і володіє відмінними змащувальними властивостями, які гарантують ідеальний рух деталей.

КРОК 5: ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНШИХ ТИПІВ ЗАТИСКАЧІВ

how to clean rusty gym weights step 5

Хомути що нагвинчуються, можна змащувати спеціальним Сухим антифрикційним мастилом WD-40 з ПТФЕ. Цей продукт містить ПТФЕ, який залишає на шарнірі суху плівку, яка забезпечує кращу змазку,  не притягуючи пил, бруд і жир. Він швидко сохне і сумісний з усіма металами, тому ідеально підходить для чищення гантелей в спортзалі.

КРОК 6: ЗБЕРІГАННЯ ГАНТЕЛЕЙ І ШТАНГИ

how to clean rusty gym weights step 6

Дуже важливо правильно зберігати це обладнання, щоб не допустити механічних пошкоджень. Штанги необхідно розмістити на відповідній стійці, що також дозволить вам оптимізувати простір, доступний для тренувань, особливо якщо ваш домашній тренажерний зал не дуже великий. Штанги можна зберігати горизонтально або вертикально. Слідкуйте за рівнем вологості повітря і при необхідності використовуйте осушувач. Дуже важливо: коли ви закінчите тренування, ретельно очистіть обладнання, яке ви використовували, особливо якщо воно намокло від поту тих, хто ним користувався.

Тепер ви знаєте, як почистити гантелі для тренувань та зробити технічне обслуговування вашої штанги. Нехай ваше обладнання для занять в тренажерному залі завжди буде в ідеальному стані!