Розглянемо докладніше, що треба зробити, щоб відремонтувати ринву, яка вийшла із ладу.

Ринви вашого будинку можуть почати протікати з багатьох причин. Найпоширенішим є знос стиків різних ділянок водостоку. Ці сполуки відрізняються в залежності від матеріалу, з якого виготовлена ринва. В результаті є різні способи втручання. Рідкісним, але не неможливим є знос дна жолоба з утворенням ямок і подальшим підтіканням. Іншою можливою причиною є деформація або поломка гаків, що підтримують ринву: це може статися або через вагу снігу і льоду, зісковзуючого з даху, або через скупчення сміття всередині ринви. Нарешті, в водостічних трубах може виникнути витік через корозію стиків труб.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Мотузки й драбини

Щітка і совок

Метал для заварювання дірок

Бітумна паста

Універсальний продукт WD-40

Ганчірка

Герметизуючий клей для ПВХ

Щітка для круглих труб

Сітка

КРОК 1: БЕЗПЕЧНА ЧИСТКА РИНВИ

foto 031 01

Якщо ви хочете відремонтувати ринву, спочатку треба ретельно очистити її з внутрішньої частини. Це проста робота, але в небезпечному положенні. Перш за все, ви повинні убезпечити себе мотузками, ременями безпеки і будь-якими іншими засобами, щоб уникнути падіння. Завжди використовуйте добре стабілізовані і заблоковані безпечні сходи і носіть нековзне взуття. Очищення проводиться за допомогою щітки і совка, видаляючи все з дна жолоба, а потім поливаючи його водою для ретельного миття. Це також дає можливість перевірити, чи швидко водостічні труби видаляють воду або потік сповільнюється через засмічення.

КРОК 2: ОЦІНКА ВИТІКУ З’ЄДНАННЯ ЖОЛОБІВ З МІДІ, ОЦИНКОВАНОГО ЛИСТОВОГО МЕТАЛУ ТА НЕРЖАВІЮЧОЇ СТАЛІ

foto 032 01

Якщо є витік з стиків різних секцій водостоку, в кутах або на з’єднаннях з ринвами, спочатку необхідно визначити ступінь витоку: невеликий або серйозний? Усунути витік з зварних швів ринв з цих матеріалів можна двома способами: закрити їх спеціальними засобами або заново зварити шви. Якщо витік серйозний, слід також розглянути можливість заміни елемента.

КРОК 3: УЩІЛЬНЕННЯ СТИКІВ МЕТАЛЕВОЇ РИНВИ

foto 033 01

На ринку представлено безліч продуктів, які можуть герметизувати стики і отвори на дні ринви. Зазвичай (але не тільки) це бітумні пасти, які можна наносити разом з формованими опорними стрічками для посилення і стабілізації покриття. Обробляєму ділянку необхідно ретельно очистити декількома бризками Універсального продукту WD-40, а потім протерти ганчіркою. Нанесення герметиків слід розширити на кілька сантиметрів навколо місця витоку. Кожен продукт поставляється з чіткими поясненнями того, що робити і скільки часу займають операції. Є також продукти, що дозволяють екстрене втручання, які можуть застосовуватися навіть під дощем і при протіканні ринви.

КРОК 4: ЗВАРЮВАННЯ З’ЄДНАНЬ МЕТАЛЕВОЇ РИНВИ

foto 034 01

Якщо з’єднання сильно пошкоджено, найкраще повністю переварити його, використовуючи сплав олова на міді і оцинкований лист, а також м’який припой на нержавіючої сталі. При використанні м’якого припою з нержавіючою сталлю важливо використовувати спеціальні флюси з наступними характеристиками:

  • формула повинна бути на основі ортофосфорної кислоти
  • флюс не повинен містити хлоридів.

Якщо у вас немає досвіду, щоб самому зробити зварювання і відремонтувати ринву, краще зверніться професійного спеціаліста.

КРОК 5: УЩІЛЬНЕННЯ З’ЄДНАНЬ РИНВИ ІЗ ПВХ

foto 035 01

Різні ділянки водостоку з ПВХ (а також вигини та інші фігурні елементи) з’єднуються за допомогою спеціальних герметичних клеїв. Згодом вони можуть погіршитися, і їх необхідно відремонтувати. Якщо з’єднання повністю розвалюється, його ремонтують шляхом нанесення великої кількості полівінілхлоридного клею-герметика і подальшої зміни положення деталей, що з’єднуються. Якщо є тільки розриви, клей можна нанести поверх існуючого клею, заповнивши проміжки.

КРОК 6: ОЧИЩЕННЯ ТА ЗАХИСТ ВОДОСТІЧНОЇ ТРУБИ

foto 036 01

Протікаючі водостічні труби слід обробляти, так само як і водостічні жолоби, але ви повинні переконатися, що витік не викликаний засміченням всередині. Це можна зробити, вставивши довгу круглу щітку для труб зверху і натиснувши на неї вниз, щоб видалити будь-які засмічення. Якщо є засмічення, його можна видалити за допомогою зонда і рідини, щоб прочистити трубу, можливо, навіть знизу (де це можливо) або зі зливу. Хороше рішення – накрити вхід у водостічну трубу захисною сіткою, щоб листя і сміття не забивали його.

КРОК 7: ГАКИ І НАХИЛ РИНВИ

foto 037 01

По закінченню ремонту варто перевірити стан опорних гаків ринви і її нахил. Гаки могли погнутися вниз (в цьому випадку їх необхідно повернути в правильне положення), а дріт або стяжка, які не дозволяють їм висуватися (не завжди присутні), можуть бути зламані і повинні бути відремонтовані. При перевірці нахилу майте на увазі, що ухил в 1% від верху ринви до водостічної труби є достатнім. Нахил регулюється обережним зусиллям і згинанням опорних гаків.

Ми сподіваємося, що наші поради були вам у пригоді і ви змогли самостійно відремонтувати ринву у вашому будинку.