Відкрутити болти з високим моментом затяжки може бути дуже неприємним завданням, якщо це робити неправильно. Пам’ятайте, що момент затяжки визначається добутком довжини гайкового ключа та доданої до нього сили. Наприклад: використовуючи гайковий ключ довжиною 1 метр і докладаючи зусилля 10 кг, ми отримаємо крутний момент 10 кг / м (що еквівалентно 98,9 Ньютон / метр, зазвичай приймається одиниця виміру). З огляду на, що гвинти, гайки і болти з обертовим моментом в сотні або тисячі ньютонів на метр зустрічаються в механічних вузлах, ясно, як може бути дуже важко послабити ці кріплення, якщо ви не знаєте, які кращі процедури для цього.

Якщо ви не професійний механік, малоймовірно, що у вас буде певне обладнання, і вам доведеться знати, як адаптуватися за допомогою наявних у вас засобів.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Швидкодіюча проникаюча змазка WD-40 Specialist

Гайковий ключ із храповим важелем

Ключ кільцевий

Ключ-мультиплікатор крутного моменту

Газова лампа

Гайковерт

Двоспіральний торцевий ключ

Набір для витяжки

КРОК 1: ЗМАЩЕННЯ РІЗЬБИ

remove high torque bolts (1)

Перш ніж навіть намагатися їх послабити, затягнуті гвинти, гайку і болт необхідно обробити Швидкодіючою проникаючою змазкою WD-40 Specialist, яка швидко проникає і звільняє деталі з вражаючою ефективністю. Його формула також підходить для складних випадків захоплення і окислення. Він також водостійкий. Нанесіть його на доступні частини, зокрема на відкриту різьбу, і залиште діяти на кілька хвилин, перш ніж продовжити. При необхідності це можна повторити.

КРОК 2: ВИКОРИСТОВУЙТЕ ВІДПОВІДНИЙ КЛЮЧ

Один із самих практичних ключів – торцевий ключ з храповим механізмом. Робота з досить довгим важелем викликає значне зусилля відгвинчування болтів з високим крутним моментом. Ще один хороший гайковий ключ – накидний ключ, який діє по всьому периметру гайки / болта, а не тільки з двох сторін, як рожковий гайковий ключ. Щоб збільшити докладені зусилля, вільний кінець гайкового ключа можна вставити в трубку, яка розширює робочий важіль і, отже, послаблює момент.

КРОК 3: СПЕЦІАЛЬНІ І СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ЗАСОБИ

remove high torque bolts (2)

Затверділі болти і гайки можна видалити спеціальними засобами. До них відноситься гайковий ключ з мультиплікатором крутного моменту, який при застосуванні до болтів з високим крутним моментом надає помітне зусилля завдяки внутрішньому механізму, який збільшує зусилля, що створюється вашими руками, більш ніж у 25 разів. Зрозуміло, головка болта або гайки повинна бути цілою і не деформованою, щоб її можна було легко послабити.

КРОК 4: НАГРІВАННЯ

remove high torque bolts (3)

Широко поширена система, щоб відкрутити болти з високим крутним моментом – нагрівання деталей газовим пальником. Цей нагрів викликає мікросширення, як болта, так і з’єднуємих їм деталей, в той час, як подальше охолодження викликає таку ж кількість невеликих стиснень. У багатьох випадках, застосовуючи повторювані цикли термічного охолодження, болт можна відкрутити з меншим опором. Якщо ви застосували Швидкодіючу проникаючу змазку WD-40 Specialist, ретельно просушіть кожну частину перед нагріванням. Також переконайтеся, що нагрів не викликає пошкоджень або деформації нагрітих частин.

КРОК 5: ВИКОРИСТОВУЙТЕ УДАРНИЙ ГАЙКОВЕРТ, ЩОБ ВІДКРУТИТИ БОЛТИ

remove high torque bolts (4)

Гайковерти ударної дії можуть виробляти серію дотичних ударів по голівці деталі, яку потрібно послабити, при виконанні скручуючої дії в напрямку відгвинчування. Ця серія ударів викликає удари по болту, які часто здатні видалити наліт або окислення на різьбі, що утрудняють відгвинчування.

КРОК 6: ПОШКОДЖЕННЯ ГОЛІВОК БОЛТА

remove high torque bolts (5)

Неодноразові спроби ослаблення можуть привести до пошкодження головки болта, притуплення його країв і неможливості захоплення гайковим ключем. У цій ситуації ви можете використовувати спеціальний гайковий ключ, оснащений подвійними спіральними втулками, які також захоплюють деформовані головки. В якості альтернативи, якщо є місце, в голівці болта можна вирізати паз, в який можна вставити наконечник ударної викрутки. Це спеціальна сталева викрутка, наконечник якої (злегка) повертається при ударі молотка по корпусу інструменту. Крутний момент, який він створює, розвивається саме в момент максимального тиску на відкручуваній головці. Дію необхідно повторити кілька разів.

КРОК 7: ВИКОРИСТОВУЙТЕ НАБІР ДЛЯ ВИДАЛЕННЯ

remove high torque bolts (6)

Голівка болта може зламатися, і буде видно тільки кінець стержня з різьбою. У цій ситуації можна використовувати комплект для видалення, що складається з наконечників різного діаметру з дуже подовженою лівою різьбою. Просвердліть середину стержня болта металевим наконечником. Потім вверніть екстрактор в отвір, який занурюється в шток, повернувши його вліво (тобто в напрямку відгвинчування). Продовживши і додавши трохи Швидкодіючої проникаючої змазки WD-40 Specialist, ви зможете відкрутити болти.