Ви хочете встановити зовнішню розетку? Ми розкажемо вам, як це зробити.

Мати розетку на відкритому повітрі дуже зручно. Існує безліч електричних інструментів, які можна використовувати на відкритому повітрі (газонокосарки, тримери, бензопили і т. д.), а також різні електроприлади (печі, барбекю, ліхтарі і т. д.). Наявність однієї або декількох розеток поза домом дозволяє нам уникнути використання довгих кабелів або подовжувачів, що може бути непрактичним і представляти певний додатковий ризик під час використання, особливо якщо йде дощ. Зовнішня розетка повинна мати кришку і бути захищеною від небезпеки контакту з водою.

Існують різні ступені захисту (позначаються буквами IP, за якими йде число, наприклад, IP 55, IP66). Але будьте обережні. Розетка з IP 55 (захист від води) втрачає цей ступінь захисту, коли захисна кришка піднята і вилка вставлена ​​в розетку. Тому рекомендується використовувати зовнішні розетки особливої ​​форми, що забезпечить максимальний захист (в даному випадку IP66), навіть якщо вилка вставлена. Так що це саме та розетка, яка вам потрібна. Нарешті, ми хотіли б нагадати вам, якщо у вас нема відповідного досвіду, щоб встановити зовнішню розетку своїми руками, тоді зверніться до кваліфікованого електрика.

Давайте подивимося на процедуру установки.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Дриль

WD-40 Specialist Швидковисихаючий очищувач контактів

Електрична коробка, електричні вставки і кришка з захистом IP

Різак

Силікон

Кабельний зонд

КРОК 1: ВСТАНОВІТЬ РОЗЕТКОВУ КОРОБКУ В СТІНУ

how to install an outdoor power socket scene 1

Після визначення відповідної точки, розеткову коробку необхідно прикріпити до стіни (або до іншої підхожої конструкції): скористайтеся дрилем (або шилом), щоб відкрити отвори, вже зроблені в дні термопластичного контейнера, які потрібно прикріпити до стіни. Потім закріпіть коробку двома гвинтами, вкручуючи їх в уже встановлені заглушки. Переконайтеся, що ємність знаходиться в горизонтальному положенні, при необхідності злегка направте її. Використовуйте різак, щоб відрізати конус кабелю на зовнішньому краї контейнера. Розмір отвору можна регулювати різаком.

КРОК 2: ПРОПУСТІТЬ КАБЕЛІ ЧЕРЕЗ ТРУБОПРОВІД ДО ЗОВНІШНЬОЇ ЕЛЕКТРИЧНОЇ РОЗЕТКИ

how to install an outdoor power socket scene 2

До розетки необхідно підвести зовнішній ізольований кабелепровід для прокладки силових кабелів. Він повинен йти від найближчої розподільної коробки до розетки. Після створення отворів в стіні в потрібному місці, дюбелі кріпляться за допомогою гачків, на які кріпляться різні ділянки труби. Кінець труби повинен входити в розетку через вирізаний раніше конус, не залишаючи зазорів. Будь-які тріщини, через які може проходити дощова вода, повинні бути закладені прозорим силіконом. (Однак присутність води на обладнанні та трубопроводах може мати негативні наслідки, такі як проникнення, корозія і т. д. Тому рекомендується, щоб розетки, встановлені на відкритому повітрі, були забезпечені захисною кришкою, переважно з бічними щитками).

КРОК 3: ПОДАННЯ КАБЕЛІВ В ТРУБОПРОВІД

how to install an outdoor power socket scene 3

Кабелі вставляються в канал за допомогою кабельного зонда і витягуються в коробку. У стандартному випадку використовуються три дроти перетином 1,5 мм 2 (або більше, якщо до розетки повинні підключатися потужнострумові поглинаючі прилади): синій провід для нейтралі, чорний (або сірий або коричневий) провід для напруги і жовтий-зелений для землі. Кінці проводів повинні бути зачищені приблизно на 8 мм, а внутрішня мідна оплетка щільно скручена навколо себе.

КРОК 4: ВСТАВКА І ПІДКЛЮЧЕННЯ РОЗЕТКИ

how to install an outdoor power socket scene 4

Тепер треба встановити зовнішню розетку в кришку коробки. Деякі модульні системи можуть містити кілька розеток різного типу. Потім зачищені дроти вставляються в клеми серцевини розетки: нейтральний і токопровідний провід до крайніх клем, а жовто-зелений провід до центральної клеми. Ніякі частини мідного обплетення не повинні залишатися поза клем. При необхідності підкоротіть зачищену частину.

КРОК 5: ВСТАНОВЛЕННЯ ПЕРЕДНЬОЇ ЧАСТИНИ, КРИШКИ І ПІДКЛЮЧЕННЯ

how to install an outdoor power socket scene 5

Тепер ви можете прикріпити передню панель до контейнера, закріпивши її доданими гвинтами. Переконайтеся, що ущільнення не рухається. Залежно від типу використовуваної розетки кришка може бути вже встановлена спочатку або може бути встановлена пізніше. В цьому випадку дотримуйтесь інструкцій виробника по установці.

КРОК 6: ПІДКЛЮЧЕННЯ ДО ДЖЕРЕЛА ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ

how to install an outdoor power socket scene 6

Після завершення установки дроти розетки можна підключити до найближчої розподільної коробки. Після відключення живлення від мережі визначте три нейтральних дроти, дроти під напругою і заземлення і з’єднайте їх за допомогою роз’ємів кришки. Після закриття розподільної коробки можна знову увімкнути живлення і перевірити розетку.

КРОК 7: РЕГУЛЯРНЕ ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

how to install an outdoor power socket scene 7

Той факт, що розетка знаходиться на відкритому повітрі і, отже, піддається впливу атмосферних агентів, вимагає від нас регулярного технічного обслуговування. Раз на рік, після виключення живлення, відкрийте розетку, знімаючи передню частину, і розпиліть WD-40 Specialist Швидковисихаючий очищувач контактів, який може ефективно розчиняти конденсат з електричного або електронного обладнання, включаючи тендітні матеріали, на клемах і на контактах. Він швидко проникає у важкодоступні місця, швидко сохне і не залишає слідів. Відновлює електропровідність, усуваючи причини коротких замикань.

Якщо ви все ж таки вирішили самостійно встановити зовнішню розетку, тоді дуже уважно дотримуйтесь наших порад та обов’язково виконуйте всі правила з техніки безпеки.