Є багато різних типів рулонних штор як для внутрішнього, так і для зовнішнього застосування. Внутрішні рулонні штори встановлюються за допомогою моталки, що приводиться в дію ланцюгом, шнуром або невеликою лебідкою. Ролик може бути видимим, а може міститися в спеціальній коробці, яка встановлюється на стіні або стелі. У деяких жалюзі є поворотна пружина всередині самого ролика, яка дозволяє перемотувати жалюзі, просто відпускаючи кільце, яке блокує їх при закритті. Інші більш складні (особливо якщо вони більше)  рухаються електродвигуном, вставленим в ролик.

Зазвичай існує два типи зовнішніх рулонних штор: з ручним керуванням за допомогою лебідки і з електродвигуном. Обидва типи жалюзі можуть заклинювати або мати збої в роботі з різних причин: часте використання є найбільш частою причиною проблем в приміщеннях, в той час, як вплив погоди і вітру є найбільш частою причиною проблем із зовнішніми шторами. Давайте подивимося, що можна зробити в разі несправності і як виправити застряглі рулонні штори.

МАТЕРІАЛИ, ЯКІ БУДУТЬ ВАМ ПОТРІБНІ:

Пилосмок

Швидкодіючий знежирювач WD-40 Specialist

Щітка

Сухе антифрикційне мастило з  PTFE WD-40 Specialist

Сильна адгезивна змазка WD-40 Specialist

Скотч

Силіконова змазка WD-40 Specialist

КРОК 1: РЕТЕЛЬНЕ ОЧИЩЕННЯ

how to fix stuck roller blinds step 1

Ролик домашніх жалюзів може мати проблеми незалежно від того, чи обертається він за допомогою ланцюга (або троса / шнура) або лебідки. Перш ніж розуміти, як ремонтувати рулонні штори, корисно прибрати пил, павутину і ворс з жалюзі і приводної системи за допомогою хорошого пилососа з доданою щіткою або зовнішньою ручною щіткою. Потім вивчите проблему, що заважає роботі ролика.

КРОК 2: СИСТЕМА ПРИВОДУ

how to fix stuck roller blinds step 2

Причина може полягати в виходящому з механізму переміщення тяговому елементі (ланцюга або тросі). Загалом, поставити на місце нескладно. Якщо механічний вузол лебідки заклинило, відкрийте контейнер останньої (якщо можливо) і перевірте, чи не зламані зуби механізму. Якщо вони зламані, вузол необхідно замінити. Якщо, з іншого боку, закупорка пов’язана з відсутністю внутрішнього мастила або його затвердіння через змішування з пилом, видаліть наявне мастило за допомогою декількох бризок Швидкодіючого знежирювача WD-40 Specialist, який швидко видаляє жир, масло і бруд, не залишаючи слідів. Він діє відразу при контакті і легко змивається. Його можна використовувати з широким спектром матеріалів, в тому числі з металом.

КРОК 3: РЕМОНТ РОЛИКІВ ЗІ ЗМАЩЕННЯМ

how to fix stuck roller blinds step 3

Якщо система приводу являє собою ланцюг / трос, вам необхідно змастити обертальний штифт (який може мати шарикопідшипники або інший тип механізму). Використовуйте спеціальне Сухе антифрикційне мастило з ПТФЕ WD-40, яке, залишаючи суху плівку на опорі, забезпечує кращу змазку, що не притягує пил і бруд. Швидко сохне і може наноситися як на метали, так і на пластмаси. Якщо система має лебідочний механізм, ви можете замість цього змастити внутрішню частину механізму Сильної адгезивною змазкою WD-40 Specialist, яка міцно тримається і забезпечує тривалу змазку.

КРОК 4: НЕРІВНОМІРНЕ НАМОТУВАННЯ

how to fix stuck roller blinds step 4

Рулонні штори можуть закручуватися з одного боку більше, ніж з іншого, осідаючи по діагоналі, а потім застрягати. Зазвичай це відбувається через різницю в товщині жалюзі або через те, що вона встановлена ​​не рівно. Рішення полягає в тому, щоб наклеїти клейку стрічку прямо на намотувальний валик з боку, протилежного руху жалюзі. Повторіть операцію, накладаючи кілька шарів стрічки, поки вона не буде виправлена. Якщо у жалюзі є бічні напрямні, її рух може повністю припинитися, якщо напрямні неправильно вирівняні або їх становище змінилося через ослаблення кріплень. Переконайтеся, що ковзаючі штифти всередині них можуть плавно ковзати. Перевірте положення напрямних і зробіть їх ідеально вертикальними по відношенню до жалюзі.

КРОК 5: ЗОВНІШНІ РОЛИКОВІ ЖАЛЮЗІ

how to fix stuck roller blinds step 5

Зовнішні жалюзі можуть мати ті ж дефекти, які вже описані для домашніх жалюзі. Якщо вони приводяться в рух кривошипно-шатунним механізмом (лебідкою), ми рекомендуємо змастити механізм водостійкою Силіконовою змазкою WD-40 Specialist, яка має прекрасні змащувальні властивості і ізолює від вологи після швидкого висихання. Зовнішні рулонні штори могли бути покриті чужорідним матеріалом (пил, листя, різні види бруду і т. д.), які заважають намотуванню. Перевірте їх, почистьте щіткою і при необхідності промийте. Після повного висихання спробуйте намотати ще раз.